Πάντα από μικρός μου άρεσε να διαβάζω. Ο αείμνηστος Μ.Ψ., ένας από τους πολλούς δασκάλους μας, με απεκάλεσε «σοφό» (δεν θυμάμαι γιατί) όταν ήμουν σε ηλικία 10 ετών! Με την πάροδο της ηλικίας και με τη συνταξιοδότησή μου, αποσύρθηκα βαθμιαίως από τα επιστημονικά συγγράμματα και αφιερώθηκα σχεδόν αποκλειστικά στα εγκυκλοπαιδικά και στον Ημερήσιο Τύπο.[1] Έτσι, επειδή προέρχομαι από νησί του Ανατολικού Αιγαίου (Χίο) κι επειδή παίρνω όλο τον Ημερήσιο Τύπο της περιοχής, μπορώ να ισχυριστώ ότι γνωρίζω για όλες τις υπερπτήσεις των Τουρκικών μαχητικών, για όλες τις παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων μας και για όλους τους πρόσφυγες κλπ. ταλαίπωρους που καταφθάνουν σ’εμάς!…
Διαβάζω λοιπόν στην ΕΣΤΙΑ της 03-01-2020, στη σελ. 8, σε άρθρο του κ. Γεωργίου Οικονόμου (για τον οποίο δεν γνωρίζω τίποτα) μεταξύ άλλων, με γενικό τίτλο «Απόψεις» και με υπότιτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο» για τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982! Διαβάζω λοιπόν τα εξής καταπληκτικά: «Σήμερα το μήκος των ακτών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως των 28 ξεπερνάει τα 66.000 χλμ. και η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτή από όλα τα κράτη-μέλη, που φτάνει τα 16.465 χλμ. καθώς επίσης και τα περισσότερα νησιά και νησίδες, που αριθμούν τις 3.100, εκ των οποίων τα 2.463 ευρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Αν υπολογιστούν και οι βραχονησίδες, τότε ξεπερνούν τις 10.000. Οι ακτές των ΗΠΑ είναι 20.000 χλμ., της Λατινικής Αμερικής 25.000 χλμ., της Αφρικής 30.000 χλμ. και της Αυστραλίας 26.000 χλμ.».[2]
Ακολούθως ο κ. Γ. Οικονόμου αναφέρεται στη μελέτη του 2013 που μας προτρέπει να εφαρμόσομε και να οριοθετήσομε (ιδιαίτερα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου) την ΑΟΖ, διότι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων). Τελευταία νεώτερες ανακαλύψεις ομιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως δε νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι μέσα στα θέματα του φυσικού αερίου και τη ΑΟΖ εμπίπτουν και τα θέματα της αλιείας (και άλλα;). Όμως από το 2013 μέχρι σήμερα, από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν κούνησε φύλλο!
Όμως, ας φύγομε από τα θαλάσσια σύνορά μας και ας πάμε στο «διαίρει και βασίλευε». Εκτός λοιπόν από τη χρόνια νόσο του Ελληνικού Λαού (υπάρχει στα γονίδιά μας) που ονομάζεται διχόνοια, υπάρχει και το διεθνές «διαίρει και βασίλευε»! Και εξηγώ:
Υπάρχουν λοιπόν δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες για τους γνωστούς ιστορικούς (και όχι μόνο) λόγους τρώγονται μια ζωή! Υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες (κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις) που τις «βολεύει» η φαγωμάρα των χωρών γενικώς (όχι μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας), διότι… δουλεύουν οι βιομηχανίες τους. Ποιος θα αγόραζε προ ετών τους S300 πυραύλους (Κύπρος) αν δε υπήρχε το Κυπριακό; Ποιος θα παρήγγελνε F35 αεροπλάνα (Τουρκία) αν δεν αποσκοπούσε να καταλάβει το Αιγαίο; Ποιος θα προσπαθούσε να αγοράσει Γαλλικές φρεγάτες (Ελλάδα) αν δεν κινδύνευε από τους γείτονες; κλπ. κλπ. Άντε λοιπόν να σφίγγομε το ζωνάρι μας (τόσος κόσμος δυστυχεί παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο) και τα κράτη μας προληπτικώς να εξοπλίζονται;
Και βέβαια εσείς που διαβάζετε το κείμενό μου θα διερωτάστε: «Και τι προτείνεις εσύ γιατρέ;» Εγώ δεν έχω τίποτα καλύτερο να προτείνω διότι δεν είμαι Θεός!… Έναν διακόπτη να γυρίσει κάποιος από τα αντιμαχόμενα μέρη και «τσουφ» άναψε η φωτιά. Και άντε, πάλι από την αρχή, μέσα από τα χαλάσματα και τα αποκαΐδια να ξανακτίσομε την Ελλαδίτσα μας, είτε χάσομε, είτε κερδίσομε, μέσα από το θάψιμο των νεκρών μας. Διότι οι νεκροί δεν ξαναζωντανεύουν, έστω κι αν γίνει κάποιος έντιμος συμβιβασμός!…
Αδέλφια, Καλή Φώτιση, ιδίως σ’αυτούς που μας κυβερνάνε, είτε πολιτικοί, είτε στρατιωτικοί, είτε εκτελεστικά όργανα είναι.[3]
Και πάλι Καλή Φώτιση σε όλους μας και Καλή Χρονιά!
Πάντα με ΑΓΑΠΗ,
Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης
Αγγειοχειρουργός
Υ.Γ.: Κύριε Γ. Οικονόμου, σας ευχαριστώ. Πράγματι μορφώθηκα!…
[1] Δεν θέλω να με αποκαλούν ούτε Δημοσιογράφο, ούτε Συγγραφέα. Και τα δύο επαγγέλματα (λειτουργήματα;) είναι πολύ βαριά για μένα!
[2] Σ.σ.: Προφανώς ο κ. Οικονόμου δεν περιλαμβάνει της νησίδες και βραχονησίδες που υπάρχουν γύρω από τις ηπείρους της Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.
[3] Σκεφθείτε τον πιλότο ενός αεροπλάνου που εμπλέκεται σε μια εικονική (;;;) αερομαχία!… Έτσι και πιέσει ένα «κουμπί», αρχίζει νέος πόλεμος!…